Apakan dia saiz sajian?
Saiz sajian merujuk kepada jumlah makanan dalam kumpulan yang sama yang mempunyai kandungan zat yang serupa dan boleh ditukar ganti .
Apakah yang membentuk satu sajian?
- Bijirin & produk bijirin dan ubi-ubian
- Contoh. : Nasi, roti, cereal, mee, yam, kentang
| - ½ cawan mi/bihun/kuetiau/pasta
- 1 keping roti bijirin penuh
- ½ keping capati (saiz kecil)
- 1 biji ubi kentang saiz sederhana
- 3 keping biskut tawar/krim
|
Sayur-sayuran | - ½ cawan sayuran berdaun hijau tua
- ½ cawan sayuran buah atau ubian
- ½ cawan lain-lain sayuran
|
Buah-buahan | - ½ biji jambu batu saiz sederhana
- 1 potong betik / tembikai / nanas
- 1 biji pisang / oren / pir / epal
- ½ cawan jus buah (tanpa gula)
|
Susu dan Produk Tenusu | - * tenusu rendah lemak lebih digalakkan
|
Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang | - 1 ketul peha ayam saiz sederhana
- 2 ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis
- 5 sudu makan ikan bilis tanpa kepala
- 4 sudu makan udang kecil dengan kulit
- 1 biji telur saiz sederhana (gred C)
|
Ref : Healthy Lifestyle Campaign 1997, Healthy Eating : Manual Prime and Supportive Messages, Ministry of Health Malaysia
No comments:
Post a Comment